http://www.misseyannis.gr/wp-content/uploads/2013/07/coffee-beans-2.jpg
'

Η ιστορια του τσαγιου

Black iron asian teapot with sprigs of mint for tea

Ιστορία Καλλιέργεια - Επεξεργασία

Η πατρίδα του τσαγιού είναι η Κίνα. Ο μύθος λέει πώς ο αυτοκράτορας Σεν Νούνγκ το ανακάλυψε το 2700 π.Χ., όταν κάποια φύλλα τσαγιού έπεσαν τυχαία σε ένα δοχείο με βραστό νερό. Το 780 μ.Χ., κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τάνγκ, έχουμε και την πρώτη γραπτή μαρτυρία, το «Ιερό Βιβλίο του Τσαγιού», γραμμένο από έναν αυλικό ονόματι Λιού Γιού, όπου περιγράφεται με λεπτομέρειες η τελετουργία του τσαγιού.
Το πρώτο φορτίο τσαγιού έφθασε στην Ευρώπη το 1610 από τους Πορτογάλους μέσω της αποικίας τους στο Μακάο. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και τελευταίοι (!!) οι Άγγλοι μέσω της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Στην αρχή αντιμετωπίσθηκε κυρίως σαν φαρμακευτική ουσία, στην συνέχεια όμως και ιδιαίτερα κατά την βασιλεία του Καρόλου του Β΄ άρχισε να γίνεται μόδα και να κατακλύζει την Αυλή και τα αριστοκρατικά σπίτια και στέκια, εκτοπίζοντας τον καφέ που είχε στο μεταξύ συνδεθεί με χώρους συνευρέσεως «επαναστατών». Αντίθετα στην Αμερική, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας οδήγησε σε απόρριψη του τσαγιού και στροφή αποκλειστικά στον καφέ.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Βρετανοί, θέλοντας να ξεφύγουν από το κινεζικό μονοπώλιο, άρχισαν να πειραματίζονται στην καλλιέργεια τσαγιού στην περιοχή του Ασσάμ στην Ινδία. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν φτωχά μέχρι που κάποιος εξερευνητής ανακάλυψε τυχαία μια αυτοφυή ποικιλία τσαγιού στην περιοχή, την thea assamica. Η καλλιέργεια έγινε έκτοτε συστηματική και γρήγορα επεκτάθηκε στην περιοχή Darjeeling των Ιμαλαΐων και αργότερα στο νότο της χώρας. Το 1890 ήρθε η σειρά της Κεϋλάνης όταν μια αρρώστια κατέστρεψε τις ήδη υπάρχουσες φυτείες καφέ και οι καλλιεργητές στράφηκαν στο τσάι χρησιμοποιώντας την ποικιλία του Ασσάμ. Μέσα σε 20 χρόνια, τεράστιες εκτάσεις καλύφθηκαν με φυτείες τσαγιού και οίκοι όπως των αδελφών Jackson και του Sir Thomas Lipton επένδυσαν σε αυτές.

Το φυτό του τσαγιού είναι ένας θάμνος που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα και υψόμετρο 300 έως 2500 μέτρα. Η διαλογή των φύλλων στις καλές ποικιλίες  γίνεται με το χέρι και απαιτεί εμπειρία και δεξιότητα, και γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα φύλλα πρώτα ξηραίνονται ελαφρά, στην συνέχεια τυλίγονται σε κυλίνδρους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν τα ένζυμα που ξεκινούν την ζύμωση. Η ζύμωση σταματάει με ξήρανση και ακολουθεί η διαλογή – ταξινόμηση.

Ωραριο Λειτουργιας

Δευτέρα:   08:00 - 15:00
Τρίτη:   08:00 - 20:30
Τεταρτη:   08:00 - 15:00
Πέμπτη:   08:00 - 20:30
Παρασκευή:   08:00 - 20:30
Σάββατο:   08:30 - 16:00