Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα του κοινού έχει στραφεί – για λόγους υγείας και όχι μόνο – προς τους αποκαφεινωμένους καφέδες και αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας δώσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Δυο είναι οι βασικές μέθοδοι που αποκαφείνωσης που χρησιμοποιούνται:
Α. Η Ελβετική μέθοδος Νερού. Απομακρύνει περίπου το 97% της καφείνης. Εδώ ο καφές εμβαπτίζεται σε θερμό ρεύμα νερού που κυκλοφορεί συνεχώς, εκχυλίζοντας έτσι σιγά – σιγά την καφείνη. Πλεονέκτημα της μεθόδου η μη χρήση χημικών και μειονέκτημα το ότι μαζί με την καφείνη απομακρύνονται και κάποια αρωματικά έλαια με αποτέλεσμα ο καφές να αδυνατίζει σε άρωμα και σώμα.
Β. Η Ευρωπαϊκή μέθοδος Νερού. Έχει πρωτοεφαρμοστεί στην Γερμανία. Εδώ ο καφές εμβαπτίζεται σε Μεθυλενοχλωρίδιο που δημιουργεί χημικούς δεσμούς με την καφείνη και έτσι την απομακρύνει επίσης σε ποσοστό 97% περίπου. Ο καφές κρατάει όλο του το άρωμα ενώ το Μεθυλενοχλωρίδιο απομακρύνεται ολοκληρωτικά : ενώ το επιτρεπτό του όριο σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων είναι 10 ppm (μέρη στο εκατομμύριο) η μέθοδος εγγυάται περιεκτικότητα μικρότερη των 5 ppm ενώ σε ελέγχους ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 1 ppm. Άλλωστε η συγκεκριμένη ουσία εξαερώνεται στους 70 βαθμούς και σίγουρα τα όποια ίχνη της απομακρύνονται με το καβούρδισμα που ακολουθεί και που γίνεται σε θερμοκρασίες 180 έως 220 βαθμούς.